Szilícium és vegyületei

A. Szilícium csoport jellemzői

Si: szürke, fémes, csillogó, kemény anyag. Gyémántrácsos félvezető (szigetelő). Magasabb hőmérsékleten reagál az O, C és halogénekkel. Vízben nem oldódik. Előállítása: szilíciumdioxidot égetünk el magnéziumban SiO2 + 2Mg = Si + 2MgO. Ha a tiszta Si-t irányítottan visszaszennyezzük, fényelemet kapunk, mely a fényt elektromos energiává alakítja át.

B. Szilícium vegyületei:

SiO2 (szilíciumdioxid, vagyis homok) nagyon különbözik a széndioxidtól, mert ez atomrácsos, minden Si atomhoz 4 O atom kapcsolódik tetraéderesen, minden O atomhoz pedig 2Si atom, ez a rendezettség tartós. Olvadáspontja magas (1700C°), vízben oldhatatlan, leggyakoribb előfordulása a kvarc. Ha a kvarcot megolvasztják, majd lehűtik, így kvarcüveget kapnak. Ilyenkor a tetraéderek szabálytalan hálózata jön létre, ez a rendezettség nem tartós, ez az üvegszerkezet, melyre jellemző, hogy nincs olvadáspontja, melegítés hatásfoka fokozatosan lágyul. A kvarcüveg jól bírja a hírtelen hő változást, ha felizzított üveget a vízbe mártjuk, nem reped el. Az UV fényt átengedi, nem nyeli el, ezért alkalmas UV fényben mérőműszerek mérőedényének előállítására, a kvarclámpák üvege is kvarcüvegből készül. Az igen magas előállítási hőmérséklete miatt drága.

Ha az SiO2-t különféle fémoxidokkal összekeverik, majd megolvasztják (olvadáspont nagyon lecsökken), különféle üveget kapnak. Nátriumdioxiddal kapják a nátriumüveget vagy síküveget (ablak). A SiO2 a kovasav savanhidridje (SiO2 + H2O = H2SiO3), a Na sója a vízüveg, ebből ragasztókat, tűzálló kiteket készítenek. A kovasav különféle bonyolultabb szilikátjából készítik a kerámiákat, porcelánokat, téglát, cserepet.

 Facebook Megosztás | 


Hasonló Érettségi Tételek: