Koloidoldatok

Faraday-Tyndall jelenség a fényszóródáson alapszik. A koloid oldatok átmenőfényben vörösessárga, ráeső fényben kékesfehéren opalizálnak. A valódi oldatoknál sokkal nagyobb viszkozitásúak/sűrűbbek.

A makromolekulák szolvatálódnak. A szolvatált molekulák vonzzák egymást,alig marad szabad oldószermolekula. Sokkal gyorsabb az öregedés mint a valódi oldatoknál. Egyre nagyobb molekulák jönnek létre, és kicsapódnak az oldatból.

A koloidoldatok egyik fajtája a Lioszólok. Ezek olyan koloid rendszerek amelyeknek közege folyadék, a benne diszpergált részecskék szilárdak.

Asszociációs koloid oldatok:

Például: tömény szappanoldat.A halmazok gömb és lemezalakúak,és ezeket micelláknak nevezik.

A koloid oldatok stabilitása:

Szobahőmérsékleten a szappanoldat elég stabil, a hőmérséklet növelésével a micellák felbomlanak,valódi oldat jön létre, lehűtve újra koloid oldatot kapunk.

Koaguálás/kicsapódás

A koloidmolekulák egymáshoz tapadnak és kicsapódnak az oldatból. A koaguálás meggyorsítható, melegítéssel vagy vízelvonószerek pl. aceton vagy alkohol hozzáadásával, illetve savak sók vizes oldatának hozzáadásával is. A fehérjék az oldatból könnyen kicsaphatók. A kicsapás lehet reverzibilis/visszafordítható, pl. savakkal főzve.

Gélek: Pl: kocsonya, puding.

Tulajdonsága: A víztartalma 90-99% mégis rugalmasak, alakíthatóak és nagy a húzószilárdságuk. Az emberi szervezetben fontos szerepük van. Ellátják a bonyolult folyamatokat, biztosítják a kémiai folyamatok sebességét, szilárdságot rugalmasságot biztosítanak.

  • Xerogélek: Víztartalma nagyon kicsi. Állatoknál a kitinpáncél, embereknél a csont szilárdságátért felelősek.
  • Liogél: Óriási a víztartalma. Pl.: citoplazma és a szem optikat és mechanikai tulajdonságát biztosítják.
  • Zselatin: Melegítésre megduzzad,majd tovább főzve oldat lesz belőle pontosabban koloid oldat.

 

 Facebook Megosztás | 


Hasonló Érettségi Tételek: