Aromás szénhidrogének

A benzol és a hozzá hasonló szerkezetű gyűrűs szénhidrogéneket aromás szénhidrogéneknek nevezzük.Legismertebb képviselője a benzol. C6H6

Képlete és tulajdonsága alapján nagyon ellentmondásos vegyület:

  • a benzol tapasztalati képlete alapján erősen telítetlen vegyület. Ha telítetlen vegyület lenne a brómot el kellene színtelenítenie, de ezt nem teszi.
  • a benzol igen stabil, ami telítetlen szénhidrogénekre jellemző. A kevés hidrogén ezt lehetetlenné teszi.
  • A benzol különleges tulajdonságát elektronszerkezetével érthetjük meg.

Stabilizáltságát a szénatom egyszeres kovalens kötése adja, amit a belső elektronfelhő megerősít. Az aromás jelleg a belső elektronfelhőtől származik.A benzol tehát nem telítetlen, addíciós reakciókra nem képes, csak szubsztitúcióra, mint a telített szénhidrogének. Katalizátor jelenlétében minden hidrogénatom kicserélhető valamilyen más atomra. Az aromás vegyületek a telített és a telítetlen szénhidrogének közé esnek kémiai tulajdonságaik szempontjából

A benzol: Színtelen, kellemes aromás illatú folyadék, apoláros, a víznél könnyebb. Ha vízzel összerázzuk állás után két fázist kapunk, felül van a benzol alul a víz. Ha víz helyett brómos vizet használunk, akkor összerázás után a felső benzol fázis színeződik el, mert a bróm jobban oldódik a benzolban mint a vízben és átrázódik.

A benzol előállítása: a benzol kőszén száraz lepárlásával nyerik. Száraz lepárlás alatt azt értjük, hogy a kőszenet magas hőmérsékleten oxigén kizárása mellett elpárologtatják és ilyenkor három termékcsoportot kapunk.

  • világító gáz: gáznemű, a metánnak és a hidrogénnek a keveréke, égése magasabb mint a földgázé.
  • folyékony fázis: benzol és a hozzá hasonlító vegyületek
  • a maradék szilárd: koksz

A benzol (fontos ipari oldószerek) szubsztituált származékai:

Toluol: ha a benzol egy hidrogén-metil gyökkel helyettesítjük, akkor toluolt kapunk. A toluol nitrálható acetilsavval.

 Facebook Megosztás | 


Hasonló Érettségi Tételek: