Ausztria mezőgazdasága, idegenforgalma

Ismertesse Ausztria jellegzetes alpi mezőgazdaságát, valamint min alapul az ország idegenforgalma?

Ausztria döntő részben a Keleti-Alpok területén terül el, de a lakosság többsége ennek ellenére az ország kisebb hányadát kitevő alacsonyabb tájon él. Ezek: a cseh masszívum déli része (dombvidék), Bécsi-medence (a kisalföld nyugati része), Grazi-medence (a Dunántúli-dombság folytatása). Ezek éghajlata nedves kontinentális, míg Magas-Ausztria hegyvidéki éghajlatú.

A hegyvidéken az állattartás a jellemző, azon belül is az alpesi tehenészet. Tavasztól őszig a rideg külterjes állattartás jellemző, amikor is az állatokat tavasszal felhajtják az alpesi legelőkre és onnan csak ősszel hajtják le őket. Télen viszont korszerű belterjes istállózó állattartást folytatnak (a világon a legfejlettebb).

Alacsony-Ausztriában a növénytermesztés dominál, mely korszerűen gépesített 10-20 holdas családi birtokokon folyik. A Bécsi-medencében jelentős gabonatermesztés (búza, rozs, kukorica) folyik. A kukoricatermesztés a Grazi-medencében is jelentős, így mindkét medencében jelentős sertésállomány található. Jelentős még a zöldség- és gyümölcstermesztés, mely a völgyekben jelentős, valamint a komló (cseh-masszívum) és szálas-takarmány termesztés.

Az ország idegenforgalma jelentős, főleg a téli szezon idején (téli sportok), de nem jelentéktelen a többi évszakra jellemző kulturális turizmus (Bécs, Salzburgi zenei hetek stb.). Az átmenő tranzit forgalomból van még az országnak jelentékenyebb bevétele.

 Facebook Megosztás | 


Hasonló Érettségi Tételek: