A mozgások osztályozása

A mozgás időben és térben lejátszódó változás. Fontos a mozgás nézőpontja: az autó egyenletesen mozog, de a benneülők az autóhoz képest állnak. A vonatkozási rendszer a mozgó test környezetében az olyan dolgokat jelentik, melyek függetlenek a testtől, de befolyásolhatják a test mozgását. A mozgás további három fő jellemzője a pálya, az út, és az elmozdulás.

Például a mozgás pályája lehet egy erdei ösvény, amelynek két pontját nevezzük A-nak és B-nek. A és B között a pálya része a megtett út, jele s (a latin spatium), hosszúságát méterben mérjük, jele m. Az A-ból B-be húzható nyíl az elmozdulás.

A mozgásról szerzett adatainkat különböző grafikonokon ábrázolhatjuk. Ezeknek a grafikonoknak több fajtája van, de talán a legfontosabb az út-idő, s-t [1] grafikon. Fontos grafikon a sebesség-idő, és a gyorsulás-idő grafikon.

A mozgásokat osztályozhatjuk a pálya alakja szerint: körmozgás, ingamozgás, egyenes vonalú mozgás. De osztályozhatjuk a mozgás időbeli lefolyása szerint is: egyenletes, gyorsuló, és periodikus mozgások léteznek.


[1] Az idő jele t (latin tempus), mértékegysége lehet másodperc (s), perc (min), vagy óra (h). Ritkábban használják a napot, vagy az évet.

 Facebook Megosztás | 


Hasonló Érettségi Tételek: